Home » Adventures » Pool of Radiance

Pool of Radiance

Anmeldelse: 

Pool of Radianee/ADSD. US Gold/SSI/TSR - CBM 64/128. IBM PC, Apple og Amiga. Pris kr. 365,-.

Er der nogen grund til at sige. at "Pool of Radiance" (POR) er det første af US Gold's spil, der er bygget over licensaftalen med TSR? Nå, men for fladpanderne og dem, der ikke har spillet D&D (Hi, Coke - he-heh) er det sagt alligevel. Grunden til, at der står tre navne under spillet, er at US Gold har købt rettighederne på D&D af TSR, som har lavet modulet (Adventure), og SSI har så lavet selve spillet til computeren - enkelt nok, ikk?
Let’s get started Selve spillet er bygget over et modul (det kalder man et færdiglavet adventure inden for RPG) lavet af TSR, kaldet "Ruins of Adventure", der hører til i "Forgotten Realms"-serien (Et AD&D). US Gold har betalt for at måtte bruge de ægte AD&D regler, så de er fulgt til punkt og prikke, hvilket er rart for os. der har spillet (og stadig gør) D&D. Selve spillet (POR) går ud på. at din gruppe eventyrere skal redde byen Phlan fra dø onde kræfter, der truer den Den før så rige by er blevet offer for en gal mands erobringsplaner. Næsten hele Phlan er nu beboet med monstre og andet kryb-kun en lille del af byen. helt mod øst, er stadig beboet of mennesker. Men det vil ikke tage lang tid før også denne del vil falde i bossens (som tyrannen genialt nok kalder sig selv) kløer. Efter det vil hele området omkring Moonsea være truet - Phlan er på spanden. Hvad gør man? Jo, man trykker nogle plakater og hænger dem op på offentlige lokummer samt andre steder, hvor folk kan se dem. Der udloves en dusør til dem, der vil hjælpe med at redde Phlan. Netop sådan en plakat har narret JER til byen.
Nu er det så man skal til at skabe sine figurer - man kan også load'e et færdigt "Party", men det er immervæk sjovere selv at kreere dem. Når man har "roll'et" sine figurer, får du lov til at vælge mellem nogle kroppe og hoveder, så du selv kan sætte billedet af din figur sammen. Dette synes jeg er en fed ting. da du f. eks. i "Band's Tale" kun kan skabe 6 figurer, fra tyv til kriger, der alle ser ens ud, og endnu værre, elverne har sgu' skæg! Men det er der rådet bod på i POR. Efter figur-sammensætningen skal du vælge deres "Combat lcon" (hvordan de skal se ud i kamp) Tro nu ikke. at det er store flotte figurer på størrelse med dem i "Barbarian" eller "Fist"-spillene - nej, dine characters er ca. 2 cm høje. Når du så endelig har lavet dine folk, ankommer du med skib til byen Phlan.
Skærmen er delt op i tre dele. For oven til venstre er der som i "Bard’s Tale"-serien et billede af, hvor du befinder dig, og eventuelt hvem du møder. Til højre er der en liste over dine figurer samt deres AC (Armour Class) og HP (Hit Points). Forneden er der tekst plus menu. I bliver modtaget af en mand, der viser jer rundt i byen, og til sidst tager jer med hen til "City-Hall", hvor han informerer, at det er her I skal melde jer, og mange eventyr ligger forude. Derefter forlader han jer, og det er nu op til jer, hvad I vil gøre. I går selvfølgelig ind i city-hall. I kan allerede se jer selv bekæmpe farlige uhyrer og finde store skatte. Da I træder indenfor, hører I næsten Jean-Michel Jarre spille sin første Equinoxe (hovsa, det er vist bare min båndoptager). Anyway, gå ind og meld jer, og spillet er i gang.
Spillet er bygget op således, at man får et par missioner af "clty-clerken", og når man har klaret disse, vender man tilbage til cityhall’en for at få sin reward samt XP-points (experience Points). Hvis du får nok XP-polnts, kan du blive trænet og stige i level. Det lyder måske ret enkelt og ensformigt, men er det ikke. Der er utrolig meget spil i POR, hvor der i visse andre spil næsten kun er kamp (næh, jeg sagde da intet om Bard’s Tale). Når det kommer til kamp (hvilket sker ret tit) skifter skærmen til et billede af området, hvor kampen finder sted samt dine characters, du lavede i "Combat-Icon"-mode og til dine fjender. Du bestemmer nu ved hjælp af joystick eller tastatur, hvor dine characters skal flyttes hen, om de skal bruge bue eller sværd, eller måske plagiere Bruce Lee uden våben, anvende rustning, samt hvem de skal angribe. Her er taget højde for alt lige fra Thief’s backstabbing til Cleric’s og Magle User’s speels. Jo, kampene er godt nok lavet, men de bliver ret hurtigt ensformige. Men heldigvis er POR ikke bare kamp og kager - der er både spil og tekst (rimeligt meget endda). Det kombineret med, at du vil finde entries, der skal slåes op i den medtagende Journal, gjgr det til det bedste computer RPG, jeg har set (og et helvede for crackere). Men lad os nu få noget konkret...

The Ranger - Rasmus Bolding.

Lyd: 
En god titelmelodi, der passer godt, samt diverse Batman lyde, når du er i kamp eller basker mod en mur (headbanging er en af Rasmus’ yndede sporter. Coke).
Grafik: 
Gennemgående god grafik, der passer. Det der virkelig gi’r, er at alle NPC’er (monstre og folk du myder) har forskellige billeder.
Grafik Score: 
83%
Sværhedsgrad: 
Spillet kan ikke i sværhedsgrad sammenlignes med et tekst-adventure, da det er en anden genre og puzzles er anderledes. Her gælder det meget om at tænke logisk og time hvad man gør. F.eks. var jeg inde i en maze af giftige buske. Da jeg havde fået dceren op ved magisk hjælp, gik en alarm i gang, og maze'n blev fyldt med giftige "Giant snakes". Et bid fra dem ville dræbe mine folk. Logisk går du mod et tårn med en dør, går ind og lukker døren efter dig. Slangerne kan jo ikke så godt åbne døren. Nu kan du sidde og høre Povl Kjøller indtil alarmen stopper. Men hvad der virkeligt kan være svært og enorm led, er når dine figurer udsættes for en næsten umulig kamp. At sætte 4 trolls og 2 ogres mod et level 1-2 party er fan'me gak!!!
Sværhedsgrad Score: 
77%
Præsentation: 
Flot æske med 3 bøger + 1 katalog. Ved at læse manualen lærer du faktisk grundreglerne til AD&D. Skærmmæsslgt er præsentationen også god.
Præsentation Score: 
84%
Valuta for pengene: 
Du betaler meget men får et godt spil. Det tog mig lidt over et halvt år at gennemføre det Så jer med almindelig hjemekapacitet vil det nok tage 1,5-2 års Ud (det gælder nemlig om at handle så uintelligent som muligt! Coke).
Valuta for pengene Score: 
80%
Subjektiv vurdering: 
Jeg vil sige, at det er det bedste computer RPG til dags dato. Det bliver svært at slå, men måske bliver "Azure Bonds" (fortsættelsen) en god konkurrent? Jeg vil dog sætte et minus ved spillet - du kan ikke loade i spillet Hver gang dn laver en fejl, skal du loade hele lor... ind igen - BVADR!
Subjektiv vurdering Score: 
95%
Kommunikation: 
Du kan tale med næsten alle, du møder - dog ved hjælp af menu. Dette kan resultere i kamp eller vigtige informationer (måske nogle hotte tilbud fra damerne? Coke).
Kommunikation Score: 
75%
Atmosfære: 
Det er lidt svært at give score her, da det jo er et RPG (de har måske ikke atmosfære, he-he? Coke). Meget af atmosfæren ligger jo i, hvad spillerne selv gør.
Atmosfære Score: 
73%
Gameplay: 
Jeg har sprunget parser og ordforråd over, da spillet er menustyret bortset fra et par enkle kodeord. Der er et godt gameplay i POR, og også ret overraskende. Det var f.eks. morsomt, da vi skulle hente en kiste til en overbøf hjemme i byen. Vi blev truet med død og ødelæggelse, hvis vi brød kistens segl. Meeen vi stødte på nogle tyve, der ville kopiere seglet for halvdelen af indholdet Ganske indbringende. Videre morsomt var det ikke at finde ud af at en af byens spidser, som I havde arbejdet for i lang tid, sendte jer ud på en "diplomatisk mission" med et brev. I brevet lå der en ordre til de soldater, som brevet skulle afleveres til, om at dræbe jer øjeblikkeligt.
Gameplay Score: 
93%
Forsiden af Vol 3, no 4 - 1989
Subscribe to RSS - Pool of Radiance